Menu
Inloggen medewerkers

Awareness phishing

30 juni 2023

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, loopt er binnen de onderwijsgroep al geruime tijd een phishing awareness campagne. Deze campagne zijn we gestart omdat uit een meting medio 2021 is gebleken dat veel medewerkers de phishing mails niet herkende (cijfers 2021: 38 procent klikte op de link; 24 procent gaf zijn of haar wachtwoord af). Phishing is een vorm van internetfraude waarbij oplichters proberen om via valse e-mails, berichten of websites gevoelige informatie te verkrijgen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en bankgegevens. Het is daarnaast een belangrijk instrument voor oplichters om een ransomware aanval uit te starten.

Uit de phishingcampagne van het afgelopen half jaar blijkt dat er aanzienlijk minder medewerkers op de link klikt. Inmiddels is dit teruggelopen tot 16 procent. Ook zijn er minder medewerkers die hun wachtwoord afgeven (5 procent). De figuur op deze pagina geeft de resultaten per school weer.

Als medewerkers van een school hebben we toegang tot gevoelige informatie van onze studenten en collega’s. Phishingaanvallen kunnen er heel echt uitzien en zelfs het logo van onze scholen bevatten. Het is daarom belangrijk om extra alert te zijn op verdachte e-mails en berichten. Enkele tips om phishing te voorkomen zijn:

  • Wees alert op verdachte e-mails en berichten.
  • Controleer altijd de afzender, het e-mailadres en de inhoud van de e-mail voordat je reageert.
  • Klik niet op links in verdachte e-mails en open geen bijlagen van onbekende afzenders.
  • Geef nooit persoonlijke informatie zoals wachtwoorden, pincodes en bankgegevens via e-mail of telefoon.

Als je twijfelt over de echtheid van een e-mail of website, neem dan contact op met de IT-afdeling voordat je actie onderneemt. Door samen alert te zijn, kunnen we phishingaanvallen voorkomen en de veiligheid van onze school waarborgen.

Wil je meer informatie over het herkennen van phishing:

Dank voor jullie medewerking en mocht je vragen hebben, twijfel dan niet om deze te stellen via privacy@onderwijsgroepamersfoort.nl of aan de ICT collega’s van je school.